Indlæg fra Marie Louise Holmgaard

20 Marts 2020

COVID-19

Dette er skrevet onsdag, den 18. marts, hvilket forklarer, hvorfor de tal, som henvises til i forbindelse med COVID-19 ikke længere er faktuelle, da de siden er steget. 
Formålet med mit skriv er at give læseren tid til reflektion. Og ikke en drøftelse.

Natten mellem den 26. og 27. februar fik Danmark den første COVID-19 smittet person.
I dag er det den 18. marts og det aktuelle antal for smittede er p.t. 977 smittede, hvoraf de 82 er indlagt, 18 på intensiv, 2 i kritisk tilstand og 4 afgået ved døden. 
Dette tog 20 dage og så er de mørke tal ikke en gang indregnet, da det jo, som ordet siger er mørke tal.
Og melding har hele tiden været, selvom du er rask, skal du se dig selv som mulige smittet, vise hensyn og tage ansvar.
Meldingen var tydelig og klar; selvom du er rask og symptomfri, skal du se dig selv som rask smittebærer. Med andre ord; alle, hver og én.Derfor, overvej din adfærd om det du nu har planlagt virkelig er nødvendigt i forhold til at tage ansvar og dermed bryde smittekæden. 
På Statsministerens pressemødet onsdag aften den 11. marts kom de første restriktioner, som bl.a. omfattede at;

 • Alle skoler og dagstilbud lukkede fra mandag den 16. marts. Dog opfordrede Statsministeren til at, hvis man allerede nu kunne holde børn hjemme, altså fra den 12. marts, ville hun kraftigt opfordrer til det.
 • Elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner sendes hjem nu.
 • Alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker, fritidstilbud mv. lukker ned nu. Skoler, institutioner og uddannelsessteder lukkede ned, gældende fra den 16. marts, men  offentlige ansatte og manger flere 

Danskerne blev sendt hjem.
Melding på pressemødet den 11. marts var klar og tydelig; dette er alvor. Danmark er det land nu i Europa, hvor det stiger allermest i procent. 
Den 14. marts lukkede Danmark for grænserne.
Den 18. marts er der kommet et ud af mange restriktioner; ingen forsamlinger på mere end 10 personer, gælder både udenfor og indenfor.
Og i den mellemliggende periode frem til Statsministeren afholdt sit pressemøde i går aftes, den 17. marts, har vi dagligt fået mere viden om COVID-19, hørt virologers anbefalinger, opråb fra bl.a. læger og sygeplejesker. Og blevet bekendt med, hvordan andre foreninger, professionelle sportsfolk agerede ud fra anbefalinger. Gentager lige ordret; ANBEFALINGER.
COVID-19 kan overleve 3 timer i luften, både ude og inde. COVID-19 overlever i op til 72 timer på overflader, eksempelvis på en pizzabakke i 24 timer.
Allan Randrup Thomsen, professor i virologi har bl.a. udtalt 14. marts:

 • Ligegyldigt om det er ude eller inde, så skal man tænke sig om, når man sidder stille det samme sted i længere tid af gangen.
 • Det er fint at løbe eller cykle en udendørs. Dog er det bedste at løbe uden løbemakker. Altså løb alene.

Den 16. marts afholdte vores sundhedsminister, Magnus Heunicke, pressemøde, hvor han kom med en opsang til danskerne. Han sagde bl.a.:“Det er ikke tid til at være social. I sidste ende er det hver enkelt danskers ansvar. Vi har ikke politiet til at stå og kontrollere det her. Alle skal hanke op i sig selv og gøre det her muligt. Alle skal stå sammen om at være adskilt”
Flere læger og sygeplejerske kom med opråbet: “BLIV HJEMME”. 
Den 16. marts kom sygeplejerske, Louise Midjord, med et opråb. Hun arbejder til dagligt på en afdeling for kroniske syge. Først et opråb, direkte i æteren på P4, hvor hun ringede ind, for at blive hørt og efterfølgende skrev DR en artikel og hendes opråb var: “Vil I ikke godt stoppe med at se det som en Corona-ferie. Time for time øges intensiteten på afdelingen. Vi kommer til at stå i nogle etiske dilemmaer. Der kommer til at være så mange smittede, at vi skal vælge hvem, der skal have behandling. Vi er nødt til at tage ved lære af det, der sker nu i Italien.”
I skrivende stund kan oplyses, at dødstallet nu er oppe på over 2.000 døde i Italien.
Når man er medlem af en forening har man en bestyrelse. En bestyrelse, som er valgt af medlemmerne. En bestyrelse har bl.a. et etisk og moralsk ansvar i forhold til de beslutninger, som tages.Dette er gængse retningslinjer, når man driver foreningsarbejde. 
Allerede i sidste uge udviste mange, mange foreninger etisk og moralsk ansvar på anbefalinger. Altså ikke på baggrund af lov, men anbefalinger i forhold til COVID-19.
Den 12. marts, skrev Border Collie Klubben bl.a.:“Grundet myndighedernes udmelding i går aftes vil arrangementer i BCK i den kommende periode også blive påvirket af Corona. Vores udvalg arbejder i øjeblikket på at enten flytte eller aflyse de arrangementer, der er planlagt”.
Den 12. marts, skrev DKK bl.a.:“DKK opfordrer alle kredse, foreninger, specialklubber til at aflyse al træning, foredrag, kurser, skuer og udstillinger, samt evt. andre typer arrangementer resten af marts måned 2020”.
Den 12. marts, skrev Sdr. Felding Jagtforening bl.a.:“For ikke at medvirke til spredning af virus er flugtskydning aflyst 14. og 21. marts. Hundetræning er også aflyst den 16. og 23. marts”
Den 12. marts blev ENC aflyst i Holland på regeringens anbefalinger.
I sidste uge lukkede ligeledes flere lande ned for hyrdekonkurrencer der iblandt:

 • Norge
 • Belgien
 • Holland
 • Finland
 • UK – de 4 Nursery Nationals er aflyst og flere og flere større og mindre konkurrencer. 

Med undring afventede flere udmeldingen fra DHK. 
Bestyrelsen er først senere, af et medlem, blevet bekendt med reglerne for fastsættelse af landsholdet til WT, at resultatet af de 2 sidste kvalifikationer altså ikke kan tælle med, hvorfor afholdelse af disse ville være irrelevante. Her henvises til kvalifikationsreglerne punkt. 1.11 samt punkt 7
Samtidig var flere undrende på, hvordan DHK ville være med til at bryde smittekæden ved håndtering af:

 • Dommer og sekretær i samme bil
 • Alle deltagere vil røre ved pælen
 • Alle deltagere vil røre ved tovet til fangefolden samt lågen
 • Uddeling af dommersedler
 • Opsætning og nedtagning af bane

Og i går, den 17. marts, afholdt regeringen igen pressemøde og kom med nye restriktioner og dermed en gevaldig stramning af folks adfærd, som må ses, som en konsekvens af folkets mangelende evne til at efterleve regeringens anbefalinger. Efterleve anbefalinger om begrænsning af COVID-19, bryde smittekæden, udvise fælles ansvar.Og ikke mindst, landets dronning kom med en appel til danskerne om COVID-19. Dronningen har aldrig før talt til folket, hvilket fortæller noget om alvoren. Hun brugte ord som; Tankeløst og hensynløst i danskernes adfærd. 
Og så kom aflysningen af de 2 sidste kvalifikationer. 
Rettidig omhu og omsorg får forhåbentlig størstedelen af danskerne bedst igennem COVID-19 krisen.
I vores lille by, Sdr. Felding, har vi fået vores første dødsofre til COVID-19.