Nursery for de unge talenter

Nursery-konkurrencerne for unge hunde er relativt nye i Danmark. Hyrdebrevet har bedt Erik Holmgaard svare på en stak spørgsmål om, hvad der er det særlige ved disse konkurrencer.

Det er kun et par år siden, Erik Holmgaard startede i Danish Nursery for første gang, nemlig i 2016. Her vandt han med Sif og kvalificerede sig samtidig til at starte i Nordisk Nursery.

Erik vandt igen i 2018, men nu med Kay, da Sif er blevet for gammel. Reglerne siger nemlig, at hunden ikke må være fyldt 3 år, når nursery-konkurrencen løber af stabelen.

I reglerne for Nordisk Nursery står der desuden, at formålet med konkurrencen er at promovere unge hunde.

Erik synes, at det gør nursery-konkurrencerne til noget særligt, at hundene er så unge. For hans eget vedkommende er det særligt det, at han selv har trænet unghunden op og nu skal se, hvad han kan præstere med den, der gør det til noget specielt i forhold til for eksempel en almindelig klasse 3-konkurrence eller en kvalifikation.

Træning af de unge hunde

Selve træningen og forberedelsen til en nursery-konkurrence adskiller sig ikke specifikt fra andre, siger Erik, da han altid forbereder sine hunde individuelt med udgangspunkt i den enkelte hund.

Men man skal selvfølgelig holde balancen og ikke presse sine unge hunde for hårdt i træningen. Erik forklarer, at det gør man ved ikke at presse sin hund til at blive klar til en konkurrence, uanset, om der ligger en nursery-konkurrence i den nærmeste fremtid. Det handler om at træne i hundens tempo, så hunden psykisk kan følge med, og det er naturligvis individuelt fra hund til hund, siger Erik.

At have et stort konkurrence-gén kender Erik godt til, og for en uerfaren handler kunne det måske drive én til at presse en unghund for hårdt. Men her understreger Erik, at ens egne ambitioner ikke må overskygge hundens udvikling, og hvad den er klar til.

Erik råder handlere til altid at se godt på deres hund. Den skal have lyst til og være glad for at arbejde. Og så skal man lade være med at forcere tingene og ikke nødvendigvis have en topplacering for øje, men mere se på en nursery-konkurrence som udvikling og erfaring for hunden.

Det gælder også om at variere træningen, så det ikke kun bliver konkurrencebanetræning, men også det daglige arbejde med fårene. Her er det vigtigt, at man ikke tillader hunden at lave ting i arbejdssituationen, som man ikke vil se på en konkurrencebane. Det er vigtigt at have for øje, hvis man vil konkurrere på topniveau.

  • I min optik er der ikke noget, som hedder en arbejdshund kontra en konkurrencehund, siger Erik.
  • Der er hund!

Konkurrencerne

Erik og Marie Louise Holmgaard har i de senere år afholdt Danish Nursery i Sdr. Felding. Det begyndte de på for at få gang i Nursery her i Danmark og for at give folk med unghunde et mål at træne hen mod.

De synes, det er vigtigt at fremme unghundene, og så er det altid en super hyggelig dag og spændende at se de nye skud på stammen fortæller Erik, for ved nursery-konkurrencen er det jo typisk første gang, man ser en up-coming hund, og det er altid spændende.

I det seneste Danish Nursery indgik Malteserkorset som et moment i stedet for fangefolden. Om den beslutning forklarer Erik, at deres får er utroligt nemme at sætte i fangefold, og dermed er de ikke en reel udfordring i det moment. Desuden er det godt at prøve Malteserkorset, fordi der til European Nursery som regel er et halvt malteserkors – også kaldet en sluse.

At dømme nursery-konkurrencer

Eriks bedste Nursery-minde var, da han blev bedt om at dømme European Nursery i Holland hos Ellen & Serge van der Zweep i 2016.

Det var en stor fornøjelse både at blive spurgt, om man vil dømme så stort et mesterskab, og samtidig få muligheden for i tre dage at se de bedste unghunde fra hele Europa og Storbritannien.

Erik mener ikke, det kræver noget ekstra eller særligt at dømme et nursery. Det gælder om at få lagt en linje i forhold til den sværhedsgrad konkurrencen har, det gælder uanset hvilken klasse, man dømmer.

Nordic Nursery i 2019 foregår i Sverige.