Hyrdeferie på Læsø

af Stina Aarup Hansen

Fredag den 20. juli var sidste arbejdsdag før sommerferien, og lørdag den 21. juli rejste Nicole og jeg afsted til Læsø, vi skulle over og mødes med Glennie, der allerede var på Læsø og passe får. Vi vidste ikke ret meget om, hvad vi skulle forvente, andet end at vi skulle over og være vandrende hyrder, hjælpe med at passe øens får, så Per der normalt passer fårene, kunne få en chance for at holde lidt sommerferie.

Afgræsningen af strandarealerne er et samarbejde mellem Naturstyrelsen og lodsejerforeningen. De har nu ca. 450 får og lam, og en flok på ca. 100 vædderlam. Den store flok får skulle gå på Stokken, som er en lille ø, der ligger sydvest for Læsø. De skulle være på en lille fold af flexihegn om natten og ellers gå løs på øen om dagen, hvor hovedopgaven var at sørge for, at de ikke gik ud i vandet og over på en af de andre små øer, hvor græsset som bekendt jo altid er grønnere 🙂

Dog kæmpede de, som alle andre denne tørre sommer, med knaphed på både foder og vand. Vandet på stokken blev hentet i en lille brønd, hvor pumpen blev drevet af en lille vindmølle. Der var dog en del tekniske udfordringer, og der var ikke altid vand nok, så flere gange blev vi nødt til at drive fårene tilbage gennem vandet til Læsø, så de kunne overnatte på weekendfolden for at få vand om natten. Vædderlammene gik ligeledes på en lille flexihegns fold om natten og skulle gå og græsse på et areal langs stranden af om dagen.

Alle fårene var meget behagelige at arbejde med og forholdsvis nemme for hundene at flytte, men selvfølgelig er det noget andet for vores forholdsvis uerfarne hunde at gå med sådan en flok. Det var noget af et kick at drive 450 får gennem vandet med sine to hunde, en på hver flanke, og selv gå i midten. At se hvordan hundene udviklede sig i løbet af ugen, lærte at samarbejde med hinanden og gennemskue de nye udfordringer, de blev sat overfor, er en oplevelse jeg sent vil glemme.

Vejret var fra et ferie/turist synspunkt fantastisk, og alle turene gennem vandet havde helt sikkert ikke været lige så sjove, hvis det have været koldt, men for dyrene, både får og hunde, var det en meget varm oplevelse. Heldigvis kom der hele tiden en brise fra havet, som gjorde det overkommeligt. Som altid når man arbejder med dyr, opstod der hele tiden uventede situationer, som får, der blev viklet ind i pigtråd, får, der skulle hives op af mudderhuller og især får, der skulle findes på folde, hvor det ikke var meningen, de skulle være.

Frokosten blev spist på Storhaven, som er et fantastisk lille sted med lækre frokostretter, det er de samme mennesker, som ejer Storhaven og er primusmotor på fåreprojektet.

Alt i alt en arbejdsferie, der kan varmt anbefales, hvis man gerne vil have mere hyrdeerfaring med større flokke får. Det var nogle lange dage, men en stor del af tiden kunne ofte bruges på at sidde og fundere over tilværelsen, mens man holdt et halvt øje på fårene. Andre gange rendte man stærkt for at undgå at mindre katastrofer udviklede sigJ  Ind imellem var der tid til at pille en lille flok får fra og træne på dem, men da de jo ikke havde meget tid til at æde, var det ikke noget, vi gjorde meget, og hundene fik også meget træning bare ved det almindelige arbejde.