Jonas Gustavsson kursus 16. og 17. november i Helsinge

Af Lena Nærland

Jeg har efterhånden været på en del kurser med nogle ret berømte instruktører
fra udlandet. Det allerførste kursus jeg var på, var med salige Silja for 11 år siden. Der debuterede jeg med at få min elskede hund hængt i en galgeløkke hele 3 gange for at få et stop på hende. Jeg stod storgrædende i armene på en af de mandlige deltagere, som var lige så rystet som mig. En anden af deltagerne tog sine ting og kørte hjem til Nordjylland igen med uforrettet sag. 

En anden gang, for 4 år siden, skulle jeg lære at “growle” til min hund. Det var Sky, det gik ud over denne gang. Inden han havde set hende på får, spurgte han hvilke problemer der var. Jeg svarede sandfærdigt at hun var verdens dygtigste hund, men sjovt nok var det igen farten og stoppet der var lidt problemer med. Hun var 1 1/2 år. Han gik resolut hen til hende, løftede hende op i øjenhøjde og snerrede hende ind i hovedet i 10 sekunder. Det var vigtigt med de 10 sekunder. Så var det min tur til at vise at jeg havde forstået øvelsen og kunne “growle” lige så uhyggeligt og truende. Sky fik nok og løb af banen. Så det første kvarteret af de 4 kvarter på verdens dyreste kursus var spildt. 

Når jeg fortæller dette, er det fordi jeg ærgrer mig over at jeg gjorde det! At jeg fandt mig i den behandling af mine højt elskede hunde. For når jeg ser hvordan Jonas Gustavson træner hunde, ser jeg hvor galt det var, og jeg skammer mig. Jonas træner hunde med den respekt disse vidunderlige dyr fortjener. Hans filosofi er at disse hunde kan hyrde, de har det i sig, vi skal bare uddanne dem til at bruge dette sammen med os. Disse egenskaber er fremavlet igennem flere hundrede år, og vi behøver ikke hænge dem, growle til dem eller andet. Vi skal finde frem til klar og tydelig kommunikation og uddanne dem til at bruge det de er født med. 

Grundlæggende mener han, at det handler om at skabe en god og tryg relation mellem handler og hund og mellem hund og får. Det lyder enkelt, men vi kom alle sammen virkelig på arbejde denne weekend hos Annette Bergmann! De unge hunde kom helt ned i tempo, flankeringer brev udført i skridt, der blev trænet i at fløjte blidt, tydeligt og konsekvent. De hunde, som låste og ikke ville gå, gik pænt frem. De hunde som racede rundt kom ned i fart. De hunde som ikke ville stoppe lagde sig på første “lie down”. Og der blev ikke råbt, ikke brugt longepisk eller andre våben. 

Jonas benytter sig af 5 basis kommandoer: Walk on, steady, sidekommandoerne og lie down. Disse kommandoer skal hunden lære sig i forhold til fårene, ikke i forhold til hyrden og dennes kropssprog. Læs mere om alt dette på hans blog: https://taketimebordercollies.blogg.se 

Tak til Jonas Gustavson for nok en omgang super god, pædagogisk og tålmodig undervisning. Tak til Annette som igen har været vært for træning og lagt hus og får til, og tak til de andre deltagere som var med til at lave en hyggelig og sjov weekend.