Nye officials udklækket

Baneformænd, sekretærer og udsættere fik de grundlæggende regler indarbejdet, da Helle Marcuslund i weekenden 3. og 4. november stillede hus, marker, får og ikke mindst sig selv og sin viden og erfaring til rådighed. Helle havde tilbudt – ganske gratis – at undervise interesserede medlemmer i, hvad det kræver at være official til en konkurrence.

Sekretæren

Der skal faktisk en hel del til. Vi fik gennemgået, hvordan man udfylder dommersedlerne, når man er sekretær, og hvad der i øvrigt hører til dén opgave, som at tage tid og være meget vågen og lydhør, så man både får nuancerne med fra dommeren og kan opdage eventuelle fejl i pointgivningen, som hvis en dommer for eksempel vil trække 18 point fra i optaget.

Baneformanden

Baneformandens opgaver og ansvar blev også grundigt gennemgået, og flere blev overraskede over, hvor omfattende dén post er. Det har nok været almindelig opfattelse for mange, at en baneformand ”bare” skal sørge for, at næste deltager holder sig klar til sit gennemløb. Men der er rigtigt mange andre pligter, som det at være baneformand omfatter.

Udsætter

At være udsætter er også en super vigtig opgave, som langt fra er for hvem som helst. Det kræver både en rolig hund, der kan tage sin lie down-kommando verbalt og hver eneste gang. Det kræver en handler, der kan holde overblikket og holde helt ro på sig selv og fårene. Og så kræver det ikke mindst, at handleren kan sætte fårene ud stort set ens til hver eneste deltager.

Regler

I DHK’s konkurrencer er det ISDS-reglerne, der gælder overordnet. Dem er der linket til på hjemmesiden, men de er naturligt nok på engelsk. Konkurrenceudvalget arbejder dog på at offentliggøre en dansk oversættelse af reglerne, hvor de også er tilpasset DHK’s konkurrencer. KU forventer, at reglerne ligger klar på dansk i starten af 2019.

Tak Helle!

Mange tak til Helle for en virkelig god weekend, hvor vi alle gik klogere hjem og forhåbentlig er der lidt flere, som nu tør og vil påtage sig en opgave som official til DHK’s konkurrencer.